Η μυστική γλώσσα των γατών

Γνωρίζετε ότι η γάτα σαςσάς μιλάει;

Μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσετε τη γάτα σας. Τη μία στιγμή σας λατρεύει. Και την άλλη, βρίσκεται στον κόσμο της. Είναι σαν οι γάτες να έχουν μια μυστική γλώσσα!

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει.

Μπορείτε να μάθετε να μιλάτε τη μυστική γλώσσα των γατών και να απολαύσετε μια πιο πλούσια και ανταποδοτική σχέση με τον αιλουροειδή φίλο σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσφέρετε στη γάτα σας την κατάλληλη ποσότητα αγάπης και προσοχής και να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές συμβουλές…

Οι ερευνητές έχουν καταμετρήσει 16 διαφορετικούς ήχους που μπορούν να κάνουν οι γάτες.

Ακούστε τη γάτα σας

Οι γάτες κάνουν πολλούς διαφορετικούς ήχους μέσα στη μέρα. Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν καταμετρήσει 16 διαφορετικούς ήχους που μπορούν να κάνουν.Αν υπολογίσουμε όλους τους ξεχωριστούς θορύβους που μπορεί να κάνει κάθε γάτα (ακριβώς όπως οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προφορές), τότε οι ήχοι είναι ακόμη περισσότεροι.

Όλοι γνωρίζουν πώς ακούγεται το γουργούρισμα –ο απαλός ήχος ευχαρίστησης που χρησιμοποιεί συχνά η γάτα, για να δείξει ότι είναι ευτυχισμένη. Αν η γάτα σας σάς αφήσει να βάλετε το δάχτυλό σας κάτω από το πηγούνι της, μπορείτε να αισθανθείτε τις χαλαρωτικές δονήσεις του γουργουρίσματος, ακόμη και αν αυτό είναι πολύ σιγανό.

Όσον αφορά στον κλασικό ήχο του νιαουρίσματος, είναι πιθανό η γάτα σας να διεκδικεί και να αποζητά την προσοχή σας. Μάλιστα, ίσως να μην γνωρίζετε ότι οι ενήλικες γάτες κάνουν αυτόν τον ήχο μόνο όταν επικοινωνούν με ανθρώπους, ενώ κάνουν διαφορετικούς ήχους όταν αλληλεπιδρούν με τους αιλουροειδείς φίλους τους. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν μέχρι να πετύχουν αυτό που θέλουν!

Οι γάτες ίσως κάνουν και άλλους ήχους όταν χαιρετούν ανθρώπους και άλλες γάτες ή όταν βρίσκονται σε επιφυλακή (για παράδειγμα, αν συναντήσουν τη γάτα ενός γείτονα την οποία θεωρούν αντίπαλο). Δοκιμάστε να καταγράψετε μερικούς από αυτούς τους διαφορετικούς ήχους στο τηλέφωνό σας και να τους ακούσετε, για να κατανοήσετε τους ήχους που αποκαλύπτουν τη συμπεριφορά της γάτας σας.

Οι γάτες έχουν έναν πολύ σημαντικό τρόπο να επικοινωνούν, τον οποίο εμείς δεν διαθέτουμε –την ουρά τους!

Κοιτάξτε τη γάτα σας

Η γάτα σας δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει αλλά μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματά μας και τη γλώσσα του σώματος. Για παράδειγμα, οι γάτες είναι πιο πιθανό να γουργουρίσουν όταν μας βλέπουν να χαμογελάμε, ενώ επικοινωνούν μαζί μας με τη δική τους γλώσσα σώματος.

Αν και τα πρόσωπά τους δεν είναι το ίδιο εκφραστικά με αυτά των ανθρώπων, οι γάτες έχουν έναν πολύ σημαντικό τρόπο να επικοινωνούν, τον οποίο εμείς δεν διαθέτουμε –την ουρά τους! Ηουρά της γάτας σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να μάθετε τι σκέφτεται-εκτός και αν έχετε γάτα ράτσας χωρίς ουρά, όπως μια Μανξ.

Αν η γάτα σας τρέξει προς τομέρος σας έχοντας την ουρά της τελείως όρθια και να κουνιέται λίγο, τότε είναι πολύ ευχαριστημένη που σας βλέπει. Αν η άκρη της ουράς είναι λίγο στραβή, αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας είναι ευτυχισμένη,αλλά δεν είναι σίγουρη για τα δικά σας συναισθήματα απέναντί της. Καθησυχάστε τη λοιπόν!

Μήπως παρατηρήσατε τη γάτα σας να τινάζει ή να χτυπά την ουρά της; Ίσως εκνευρίζετε τη γάτα σας-για παράδειγμα, μπορεί να μην την ταΐζετε αρκετά γρήγορα (η γάτα έχει ήδη σπρώξει τη μουσούδα της πάνω σας, για να τραβήξει την προσοχή σας).

Τέλος, αν η γάτα κουνά την ουρά της γρήγορα από τη μια μεριά στην άλλη, τότε να είστε προσεκτικοί. Η γάτα σας ίσως σας λέει ότι δεν είναι σίγουρη πώς να δράσει. Αν τη χαϊδεύετε, ίσως να θέλει λίγο χώρο. Δείξτε στη γάτα σας ότι κατανοείτε τη συμπεριφορά της. Απομακρυνθείτε λίγο, για να δείτε πώς θα αντιδράσει.

Το μόνο που χρειάζεται είναι σταθερή συμπεριφορά. Απλώς, φωνάξτε το όνομα της γάτας σας και προσφέρετε μια λιχουδιά όταν σας πλησιάσει.

Μιλήστε στη γάτα σας

Φυσικά δεν έχει πολύ νόημα να σας μιλά η γάτα σας και να μην της απαντάτε. Κάντε την αρχή, μαθαίνοντας στη γάτα σας να έρχεται όταν φωνάζετε το όνομά της.

Το μόνο που χρειάζεται είναι σταθερή συμπεριφορά. Απλώς, φωνάξτε το όνομα της γάτας σας και προσφέρετε μια λιχουδιά όταν σας πλησιάσει. Αν δεν σας πλησιάζει εντελώς στην αρχή, απλώς φωνάξτε το όνομά της και προσφέρετε τη λιχουδιά, αν κάνει ένα βήμα προς τα εσάς. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά την απόσταση έως ότου η γάτα σας έρχεται σε εσάς κάθε φορά που τη φωνάζετε.

Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε σχετικά με το πώς οι γάτες μας επικοινωνούν μαζί μας.

Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε σχετικά με το πώς οι γάτες μας επικοινωνούν μαζί μας. Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοήθησαν να μάθετε λίγα περισσότερα σχετικά με τον συναρπαστικό κόσμο ψυχολογίας των γατών.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ